Budynek z apartamentami unoszącymi się nad wodą jak dziób statku

0
322
Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode

Architekci projektują budynek z apartamentami unoszącymi się nad wodą jak dziób statku.

Duże budynki mogą czasem wyglądać jak góry stworzone przez człowieka, konstrukcje betonowe i stalowe, które przybliżają nas o krok do nieba. Najnowszy projekt mieszkaniowy Amsterdamu, opracowany przez Bjarke Ingels Group (BIG) i Barcode Architects, jest spektakularnym przykładem projektu budynku o nazwie Sluishuis.

Jest to niesamowita wizja, która jest zarówno zakorzeniona w miejscu, jak i unosząca się w powietrzu. Ostre, geometryczne kąty tej oszałamiającej struktury spotykają się z wodą, miastem i niebem. Jeden róg unosi się jak echo dziobu statku, pozwalając otaczającej wodzie wejść do surrealistycznego świata wewnątrz.

Czytaj: Wrocławski Budynek Concordia Design najlepszy na świecie!

Woda jest synonimem Amsterdamu. Przebiega przez całe miasto i historię marynarki w Holandii. Architekci wykorzystali to dziedzictwo, aby stworzyć oszałamiający projekt budynku, który podobnie jak góra lub statyczny statek wzniesie mieszkańców i użytkowników rekreacyjnych w kierunku większej wizji i uznania dla życia. Budynek jest tak przyjazny dla ludzi i ekologiczny, że wyróżnia się jako przykład przyszłości mieszkaniowej nie tylko dla przedmieścia IJburg, ale całkiem możliwe, że dla całego świata.

Każdy kąt budynku oferuje inny widok, świeże, nowe spojrzenie na wizję architektury. Apartamenty „wiszą” nad wodą, więc możesz popijać kawę i oglądać sennie dryfujące pod Tobą żaglówki.

„Próbowaliśmy zaprojektować budynek z zaskakująco zmieniającą się perspektywą i unikalnym współczesnym charakterem, który odzwierciedla tożsamość przyszłych mieszkańców i wszystkich użytkowników Sluishuis” – mówi Dirk Peters, partner założyciel w Barcode Architects.

Koniecznie zajrzyj na f7.pl

Wszędzie są gatunki lokalnych roślin, pnące się po budynku z donic i biegające po dachu. Z taką dbałością o zrównoważony rozwój i myślenie o planecie, Sluishuis jest budynkiem, który prawie oddycha.

Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode

Przy zerowym współczynniku efektywności energetycznej (EPC), wszystkie 440 mieszkań jest neutralnych energetycznie, co czyni budynek jednym z najbardziej przyjaznych dla środowiska, jakie kiedykolwiek powstały.

Dzięki potrójnemu oszkleniu, doskonałej izolacji i odzyskowi ciepła z pryszniców i systemów wentylacyjnych, oferuje styl życia wolny od trosk o środowisko. Energia do budynku jest dostarczana przez słońce — wychwytywane i przekształcane w energię użytkową przez około 2200 metrów kwadratowych paneli słonecznych.

Czytaj: Gdybyśmy jeździli na rowerach jak Holendrzy, emisje spadłyby o 700 mln ton

Światło dzienne dostaje się do budynku ze wszystkich stron, a wysokość, warstwy i poziomy tworzą różne punkty obserwacyjne, z których można marzyć. W jednej strukturze zawarte są tereny zielone, blok miejski, ulica na dachu, do której prowadzi pionowy chodnik, archipelag z pływającymi ogrodami i szkoła żeglarska.

Drewno i nieobrobione aluminium pozwalają na wtopienie się budynku w krajobraz i odzwierciedlają zmieniające się nastroje pogody i wody. Budynek jest inkluzywny, z zakwaterowaniem dla osób o mieszanych dochodach i na różnych etapach życia. W ofercie znajdują się miejskie studia, dwupoziomowe penthousy oraz apartamenty premium ze słonecznymi tarasami. Wszystkie domy są dostępne z centralnego dziedzińca, wspólnej przestrzeni rekreacji i społeczności, która odpowiada na globalne wezwanie do życia ekologicznego i zeroenergetycznego.

Architekci BIG i Barcode Architects zaprojektowali Sluishuis — innowacyjny i zrównoważony kompleks mieszkaniowy, który jest wysoce energooszczędny.

Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode

W budynku mieszkalnym znajduje się 440 mieszkań, które są neutralne energetycznie.

Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode

Mieszkania mają doskonały dostęp do światła dziennego, a budynek jest zasilany energią z około 2200 metrów kwadratowych paneli słonecznych.

Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode

Sluishuis obejmuje centralny dziedziniec, mnóstwo terenów zielonych, wspólną przestrzeń rekreacyjną i społeczną oraz archipelag z pływającymi ogrodami.

Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode

Otwór, który wynurza się z wody, zaprasza również łodzie do zacumowania w środku.

Zdjęcie: Twitter
Zdjęcie: Ossip Van Duivenbode
Zdjęcie: Twitter
Zdjęcie: Twitter
Zdjęcie: Twitter